top of page
ÅRETS PERENN 2023

PULSATILLA VULGARIS

Backsippa

Backsippa är en ljuvligt vacker, långlivad och härdig perenn som värmer våra hjärtan när vi behöver det som mest. Så snart trädgården vaknat ur vintervilan slår de stora, färgstarka blommorna ut. Fulla av liv i sig själva, men också genom de insekter som här bjuds på nektar och pollen vid en tid då tillgången är begränsad i naturen.

2022_PulsatillaLila.jpg

FÖR SOLIGA & TORRA LÄGEN

Backsippa trivs i full sol och väldränerat läge. Torra, kalkrika jordar liksom sten- och gruspartier är utmärkta växtplatser. Precis som det svenska namnet säger är backar favorittillhåll, särskilt sandiga sådana. Backsippan går även fint att odla i rabatter i vanlig trädgårdsjord med bra dränering. Växtplatsen behöver vara öppen och utan konkurrens från starkväxande grannar.

I rätt miljö blir backsippan långlivad och den är mycket lättskött. En liten näringsgiva på våren är som regel det enda som behövs. Torka klarar plantorna bra när de är etablerade. Perennagruppen klassar övervintringsförmågan som A* – Övervintrar pålitligt i väldränerat läge.

2022_6707.jpg

BRA I RABATT
OCH KRUKA

Ge gärna backsippan sällskap i rabatten av andra vårvackra perenner, till exempel gullviva, ulleternell och gulltörel. Backsippa är en fin kantväxt och passar även i klassisk rabatt. Eller bejaka backsippans vilda karaktär genom att plantera grupper i en matta av kattfot, kanske tillsammans med strandtrift och gräs som vårälväxing och silverhavre. Årets perenn 2023 lämpar sig även för takplanteringar där växterna behöver klara torra förhållanden. Kvaliteter som tidig blomning och tjusiga fröställningar gör den också till ett bra val för hållbara planteringar i kruka. Under sommaren är det skimrande och flikiga bladverket snyggt ihop med andra perenner.

bottom of page