top of page
ÅRETS PERENN 2024

KALIMERIS INCISA ’MADIVA’

Fjäderaster

Underbar blomning, fin form, superstadig, frisk och fräsch, härdig och fyller ut mellan andra växter på ett strålande sätt. Superlativen tycks aldrig ta slut när svenska perennodlare beskriver Kalimeris incisa ’Madiva’, fjäderaster. ”Den är helt enkelt otroligt bra” är det samlade omdömet från Perennagruppen, som med acklamation utsett sorten till Årets perenn 2024.

Kalimeris incisa _Madiva_-10.jpg

FÖR SOLIGA & TORRA LÄGEN

’Madiva’ blommar makalöst rikt och länge. Vanligtvis börjar plantorna blomma i slutet av juli. De fyller sedan på med blommor kontinuerligt till oktober-november. Ny blomning utvecklas strax ovanför den äldre, vilket innebär att plantorna ständigt är översållande av fräscha, stjärnformiga blommor. De vissna krymper snabbt ihop och döljs under nytillväxten. Blommorna är ljust rosavioletta till vita med gult öga och cirka fyra centimeter vida. De friskt gröna och lansettformiga bladen ger fräsch och fin grönska som får gula inslag under hösten.

 

Växtsättet hos fjäderaster ’Madiva’ är fylligt, kompakt, rundat och anmärkningsvärt stadigt. Sorten blir ungefär 80 centimeter hög och behåller sin halvklotform så länge det finns tillräckligt med utrymme. Det här är en perenn du aldrig behöver stötta eller binda upp – den står tätvuxen, snygg och stabil hela säsongen. Plantorna håller sig dessutom helt friska och blommorna uppskattas av många insekter.

Kalimeris Maldiva.jpg

FULLT HÄRDIG

Sedan 2002 har ’Madiva’ hunnit testas grundligt i olika miljöer och i olika delar av Sverige. Sorten har visat sig platsa i grupp A i Perennagruppens indelning utifrån vinterhärdighet. Det är gruppen för de mest tåliga perennerna, de som övervintrar pålitligt i respektive växts rätta läge. För ’Madiva’ innebär rätt läge en plats i sol till halvskugga och väldränerad, näringsrik och medelfuktig jord. Som etablerad klarar den även torra perioder. Lämpligt planteringsavstånd från centrum till centrum på plantorna är 40 cm.

 

Det finns flera utmärkta sorter av Kalimeris incisa på marknaden men ’Madiva’ står ändå i en klass för sig. Ingen annan fjäderaster är lika stadig, blomrik och robust. Sorten blir också något högre och kraftigare och har större blommor och blad än sina artfränder. ’Madiva’ är ett fynd även för offentliga miljöer eftersom den är synnerligen lättskött och långlivad.

bottom of page